Hösten 2016 startades ett nätverk för erfarenhetsutbyte för forskare med kritiska funktionalitetsperspektiv. Vi tillhör en ny generation forskare som huvudsakligen hämtar inspiration från och publicerar oss i den internationella forskningstraditionen Critical Disability Studies (CDS). Syftet med nätverket är dels att fungera som en plattform för att utveckla metoder och teoretiska perspektiv, och dels att fördjupa samverkansformer med funktionsrättsrörelsen. På lång sikt hoppas vi att detta kan leda till att mer effektivt nyttiggöra forskningen i samhällsdebatt, politisk påverkan och verksamhetsutveckling. Följande punkter är vägledande i nätverkets arbete:
En betoning av kritiska teoretiska perspektiv
En öppen hållning kring vad funktionalitetsforskning är
En medvetenhet om frågor kring representation
En strävan efter att förnya, utveckla och demokratisera forskningsmetoder
En av våra viktigaste roller som forskare är enligt oss att delta i samhällsdebatten och samverka med funktionsrättsrörelsen och andra sociala rörelser. Detta för att våra forskningsprojekt ska vara förankrade i reella behov, men också för att våra forskningsresultat ska komma till nytta på ett mer effektivt sätt i funktionsrättspolitik och inom stöd och service till personer med normbrytande funktionalitet/funktionsnedsättning.
Vi har regelbundna digitala träffar och har även arrangerat sessioner om vår forskning på flera internationella konferenser, bland annat.
Nätverket startades år 2016 av Julia Bahner, Socialhögskolan och Niklas Altermark, Statsvetenskapliga institutionen, båda vid Lunds universitet.
Idag drivs det av Richard Gäddman Johansson, postdoktor vid Akademin för hälsa, vård och välfärd, Avdelningen för sociologi, Mälardalens universitet och Radu Harald Dinu, lektor i historia vid Jönköpings universitet.
Kontaktuppgifter
richard.gaddman.johansson[a]mdu.se
radu.dinu[a]ju.se